Δημοτικό Σχολείο Πόρου Κεφαλονιάς

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player
 

Ημερολόγιο δραστηριοτήτων 2002-2003

Άλλη μια δημιουργική και γεμάτη σχολική χρονιά έφτασε στο τέλος της.… Και του χρόνου! Από όλους μας στον Πόρο… Καλό Καλοκαίρι!

Ημερίδα Περ/κής Εκπ/σης: 18 Ιουνίου 2003


   Η Β΄ τάξη πραγματοποίησε στην Κοινότητα του χωριού μας ημερίδα παρουσίασης του Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που εκπόνησε φέτος σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το Πρόγραμμα είχε θέμα ‘Ο καιρός- Οι κλιματικές αλλαγές- Η διατάραξη της οικολογικής ισορροπίας’. Η ημερίδα ξεκίνησε με συνοπτική περιγραφή από τη δασκάλα της Β΄ τάξης κ. Ρουμπίνα Ιωαννίδου των στόχων του προγράμματος αλλά και των σταδίων εξέλιξής του στη διάρκεια της χρονιάς. Έπειτα γονείς και παιδιά είχαν τη δυνατότητα να δουν από κοντά δείγματα της δουλειάς των παιδιών στη σχετική έκθεση (ζωγραφιές, κατασκευές, όργανα και πίνακες μέτρησης, φωτογραφίες κλπ) καθώς και στο σχετικό βίντεο. Στη συνέχεια τα ‘δευτεράκια’ έπαιξαν στην κιθάρα και τραγούδησαν το ‘Κοιμήσου Περσεφόνη’ του Χατζιδάκι και μετά παρουσίασαν ένα θεατρικό δρώμενο με τίτλο ‘Του καιρού τα γυρίσματα’. Ακολούθησε απονομή διπλωμάτων και βραβείων στα παιδιά και η βραδιά έκλεισε με μπουφέ και ευχές για καλή πρόοδο και καλό καλοκαίρι.

13 Ιουνίου 2003
Χουχουνάκι


   Σ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, τα ‘χουχουνάκια’ της Β΄ και της Ε΄ τάξης του σχολείου μας πηγαινοέρχονταν σε διάφορα σχολεία της Ελλάδας, μεταφέροντας εμπειρίες κι ευχές των παιδιών καθώς και ντόπια προϊόντα της κάθε περιοχής. Σήμερα, τελευταία μέρα της σχολικής χρονιάς έφτασε στο σχολείο μας ένα δέμα από την Α΄ τάξη του Α΄ Αρσακείου Δημοτικού Σχολείου Ψυχικού. Περιείχε καραμέλες, κάρτες από την Αθήνα και την Ακρόπολη, εντυπώσεις των παιδιών από την αλληλογραφία μας κι ευχές για καλό καλοκαίρι. Πραγματικά το χαρήκαμε πολύ!

Γιορτή λήξης σχολικού έτους


   Τα παιδιά όλων των τάξεων με το ‘γυμναστή’ μας τον κ. Γιώργο Καρανίσα παρουσίασαν στο προαύλιο του σχολείου διάφορες αθλητικές δραστηριότητες και παιχνίδια μέσα σε ένα κλίμα χαράς και ενθουσιασμού.
Μαθητές και παιδιά επισκέφθηκαν την έκθεση ζωγραφικής που λειτουργούσε παράλληλα στην αίθουσα της κάθε τάξης.
Στη συνέχεια δόθηκαν οι τίτλοι των μαθητών και αποχαιρετίσαμε τα ‘εκτάκια’μας που φεύγουν πια για το Γυμνάσιο.

Θεατρικό ‘ Ο κλέφτης των αστεριών’ : 12 Ιουνίου2003

   Οι Ε΄ και Στ΄ τάξεις το βράδυ της 12ης Ιουνίου παρουσίασαν στο υπαίθριο θεατράκι του χωριού μας το θεατρικό έργο της Ζωής Βαλάση «Ο κλέφτης των αστεριών». Τα θερμότατα χειροκροτήματα από όλους τους θεατές, μικρούς και μεγάλους ήταν η καλλίτερη επιβράβευση για τα παιδιά και τις δασκάλες τους, κ. Λένα Τσιαμπούλα και κ. Κική Χάιδου, που για δυο ολόκληρους μήνες δούλεψαν σκληρά για να ετοιμάσουν το έργο. Και σ’ άλλα με υγεία!

 

Παραδοσιακοί χοροί και παιχνίδια: 7 Ιουνίου 2003


   Στη βραδιά που είχε διοργανώσει και ετοιμάσει ο κ. Μάκης Παντελειός, δάσκαλος Ολυμπιακής Παιδείας στα σχολειά του δήμου μας, μαθητές απ' όλα τα χωριά χόρεψαν κεφαλονίτικους χορούς και έπαιξαν παραδοσιακά παιδικά παιχνίδια. Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο θεατράκι του Πόρου, ξύπνησε στους μεγαλύτερους από μας όμορφες μνήμες από παλιότερες εποχές...

Αγώνες βόλλεϋ: 5 Ιουνίου 2003


   Στο προαύλιο του σχολείου οι Δ΄, Ε΄ και Στ΄ τάξεις πραγματοποίησαν ένα μίνι τουρνουά βόλλεϋ με συντονιστή το ‘γυμναστή’ μας, τον κ. Γιώργο Καρανίσα. Νικητές ήταν οι μαθητές της Ε΄, γνωστοί ως ‘μπέμπηδες’. Ακολούθησε αγώνας βόλλεϋ ανάμεσα στους μαθητές της Στ΄ τάξης και τους δασκάλους! Νικητές –με μικρή όμως διαφορά- οι δάσκαλοι, οι επονομαζόμενοι ‘γέροι’. Όλοι μας, μαθητές και δάσκαλοι διασκεδάσαμε και γελάσαμε με την καρδιά μας με τους αγώνες, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.

Εκδρομή 2 Ιουνίου 2003


   Οι Α΄ και Β΄ τάξεις επισκέφθηκαν το μετεωρολογικό σταθμό στο Αργοστόλι. Είδαμε από κοντά τα όργανα μέτρησης και καταγραφής των καιρικών συνθηκών, τους μετεωρολογικούς χάρτες και τους χάρτες εναέριας κυκλοφορίας. Από τον πύργο ελέγχου παρακολουθήσαμε την προσγείωση και την απογείωση αεροπλάνων. Στη συνέχεια πήγαμε στον υδροβιότοπο του Κουτάβου, όπου μέσα από συζητήσεις και περιβαλλοντικά παιχνίδια επεξεργαστήκαμε και κατανοήσαμε καλλίτερα τις πληροφορίες από το μετεωρολογικό σταθμό. Η επίσκεψη αποτέλεσε μέρος του Περιβαλλοντικού Προγράμματος με θέμα ‘Καιρός-Κλιματικές αλλαγές-Διατάραξη της οικολογικής ισορροπίας’ που εκπονεί η Β΄ τάξη αυτή τη χρονιά.

Αγώνες στίβου: 31Μάη 2003


    Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι μαθητές των μεγάλων τάξεων του σχολείου μας, μαζί με τους 'γυμναστές' τους, τον κ. Γιώργο Καρανίσα και τον κ. Μάκη Παντελειό, συμμετείχαν στους αγώνες στίβου που πραγματοποιήθηκαν στο γήπεδο του Αργοστολίου. Όλοι, συμμετέχοντες και θεατές, κατευχαριστήθηκαν την εκδήλωση και βέβαια δεν έλλειψαν τα βραβεία και οι διακρίσεις ...

 

Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα: 21 Μάη


   Ανήμερα της επετείου, στη Σκάλα, μέσα από τον πανηγυρικό που εκφώνησε η διευθύντρια του σχολείου μας κ. Όλγα Λυγγούρη, θυμηθήκαμε τα γεγονότα και τους αγώνες που οδήγησαν στην ένωση των Επτανήσων με τη λοιπή Ελλάδα το 1864. Παρακολουθήσαμε τη δοξολογία, καταθέσαμε στεφάνι και χειροκροτήσαμε τα δημοτικά και γυμνάσια του δήμου μας που παρήλασαν προς τιμήν των αγωνιστών.

Εκδρομή 19 Μάη 2003


   Οι Α΄ και Β΄ τάξεις επισκέφθηκαν για μια ακόμη φορά το Βοτανόκηπο Αργοστολίου όπου σε συνεργασία με εκπαιδευτικό του Ιδρύματος Φωκά έπαιξαν διάφορα περιβαλλοντικά παιχνίδια και πραγματοποίησαν μελέτη πεδίου. Για τη Β΄ τάξη και αυτή η επίσκεψη έγινε στα πλαίσια του Περιβαλλοντικού της Προγράμματος (θέμα ‘Καιρός-Κλιματικές αλλαγές-Διατάραξη της οικολογικής ισορροπίας’).

 

 

Εξόρμηση 14 Μάη 2003


   Οι Α΄ και Β΄ τάξεις επισκέφθηκαν τα μελίσσια στα Τζανάτα. Η επίσκεψη αποτέλεσε για τη Β΄ τάξη μέρος του Περιβαλλοντικού Προγράμματος (θέμα ‘Καιρός-Κλιματικές αλλαγές-Διατάραξη της οικολογικής ισορροπίας’) που εκπονεί καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Εκεί ο κ. Γιώργος Γαβριελάτος, παλιός δάσκαλος στο χωριό και ερασιτέχνης μελισσοκόμος, μας εξήγησε ακριβώς τη δουλειά του μελισσοκόμου και τις δυσκολίες της!

Εξόρμηση 16 και 17 Απριλίου 2003

   Σε δυο συνεχόμενες ημέρες οι Α΄, Β΄, Γ΄ και Δ΄ τάξεις επισκέφθηκαν το αρχαιολογικό εργαστήρι που λειτουργεί στο Εκθεσιακό Κέντρο του Πόρου. Η αρχαιολογική ομάδα μας έδειξε ευρήματα από την προϊστορική σπηλιά της Δράκαινας που βρίσκεται ακριβώς στο ‘πέρασμα’, στην είσοδο στον Πόρο. Κυρίως όμως μας εξήγησαν με ποιο τρόπο δουλεύουν οι αρχαιολόγοι, πώς συλλέγουν, καθαρίζουν, ταξινομούν διάφορα μικρά κομμάτια για να προβούν μετά στη συγκόλλησή τους και την ανασυναρμολόγηση ενός αγγείου ή εργαλείου. Πραγματικά η δουλειά τους μοιάζει συχνά με την κατασκευή ενός παζλ, κοπιαστική αλλά πολύ ενδιαφέρουσα!

Εκδρομές 9 και 10 Απριλίου 2003

   Την Τετάρτη 9 του μήνα οι Α΄, Γ΄ και Δ΄ τάξεις πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο θολωτό μυκηναικό τάφο στα Τζανάτα, ενώ την Πέμπτη 10 Απριλίου οι Ε΄ και Στ΄ τάξεις επισκέφθηκαν τις προσεισμικές εκκλησίες των Ντομάτων και Σβορωνάτων και θαύμασαν τα υπέροχα ξύλινα τέμπλα τους. Την ίδια μέρα η Β΄ τάξη επισκέφθηκε το λαογραφικό μουσείο του Αργοστολίου στα πλαίσια της ενασχόλησής της με το θέμα ‘Παλιά και σήμερα: οι συνήθειες, τα επαγγέλματα, η ζωή των ανθρώπων’.

Επέτειος 25ηςΜαρτίου

   Την παραμονή της 25ης Μαρτίου, στη σχολική μας γιορτή, μέσα από ποιήματα και τραγούδια θυμηθήκαμε τον αγώνα σύσσωμου του ελληνικού λαού για την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό. Ανήμερα της εθνικής μας επετείου παρακολουθήσαμε τη δοξολογία, καταθέσαμε στεφάνι στο ηρώο και ακούσαμε τον πανηγυρικό της ημέρας που εκφώνησε η κ. Ρουμπίνα Ιωαννίδου, δασκάλα της Β΄τάξης.

 

Εκδρομή 12 Φεβρουαρίου 200

    Οι Β΄και Δ΄τάξεις επισκέφθηκαν το ίδρυμα Φωκά στο Αργοστόλι. Τα παιδιά με τη βοήθεια των παιδαγωγών του ιδρύματος συμμετείχαν σε βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα. Η Δ΄τάξη παρακολούθησε το πρόγραμμα ‘Μια μέρα στην αρχαία Ελλάδα’, θέμα σχετικό με την ιστορία της τάξης. Για την Β΄τάξη η εξόρμηση αποτέλεσε μέρος  του προγράμματος ‘Επαγγέλματα’ που υλοποιεί αυτό το χρονικό διάστημα στην Ευέλικτη Ζώνη. Τα ‘δευτεράκια’ παρακολούθησαν δραστηριότητες σχετικές με ‘Επαγγέλματα παλιά που δεν υπάρχουν πια’. Κατά την επιστροφή σταματήσαμε στο ξυλουργείο του δήμου μας στα Τζανάτα. Ο ξυλουργός μας, ο κ. Γιάννης μας έδειξε την επεξεργασία του ξύλου, πώς δηλαδή από τον κορμό του δέντρου φτάνουμε -με τη βοήθεια της κορδέλας, της πλάνης, της ‘γωνιάστρας’ και άλλων εργαλείων και μηχανημάτων- ως το τελικό στάδιο, το έπιπλο.Τα παιδιά και των δύο τάξεων ευχαριστήθηκαν πολύ την εκδρομή τους.