Δημοτικό Σχολείο Πόρου Κεφαλονιάς

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Σπήλαιο Δράκαινας (Πόρος Κεφαλληνίας)

   Το σπήλαιο βρίσκεται στη νότια πλευρά του φαραγγιού του Βόχυνα και σε απόλυτο υψόμετρο 70 μ. Έχει εμβαδό 190τ.μ.
Η δημιουργία του σπηλαίου οφείλεται στην καρστικοποίηση του μητρικού ασβεστολίθου και η αποκάλυψη του σε κατακρημνίσεις. Μια σειρά από στοιχεία (π.χ. κατακρημνήσεις της οροφής, παρουσία σταλακτιτών) υποδηλώνουν ότι στο παρελθόν το καρστικό έγκοιλο ήταν κλειστό.

   Στις στρωματογραφημένες επιχώσεις του σπηλαίου διασώζονται κατάλοιπα της προϊστορικής εποχής (Νεώτερη Νεολιθική ΙΙ, Πρωτοελλαδική Ι και ΙΙ) και ιστορικών περιόδων (υστεροαρχαϊκή και ελληνιστική).

   Τα πλούσια ευρήματα των ιστορικών χρόνων που πιστοποιούν την εντατική χρήση του σπηλαίου ως χώρο λατρείας συνίστανται σε κεραμεική (λατρευτικά σκεύη και αναθήματα, ορισμένα εισηγμένα από την Κόρινθο και την Αττική), ειδώλια, κυρίως γυναικείων μορφών/ θεοτήτων, λίγα λυχνάρια καθώς και συγκεντρώσεις οστών ζώων, κατάλοιπα δηλαδή σφαγίων από θυσίες προς τη λατρευομένη θεότητα. Η επαναλαμβανόμενη χρήση προκύπτει και από την ύπαρξη αποθετών.
   
    Κατά την προϊστορική χρήση αξιοσημείωτη είναι η παρουσία αγγείων χρηστικής κυρίως κεραμεικής (π.χ. πιθάρια) καθώς και η επιτόπια εντατική κατεργασία του λίθου για την παραγωγή εργαλειακού εξοπλισμού. Επίσης σοβαρές είναι οι ενδείξεις διευθέτησης του χώρου όπως προκύπτει από την παρουσία εστιών, πηλόχρηστων δαπέδων και πιθανώς υπολειμμάτων τοιχίων.Επισκεφτείτε την σχετική ιστοσελίδα >>>

Θολωτός Τάφος Τζαννατων

   Στη θέση Μπρούτζι των Τζαννάτων οι ανασκαφές έφεραν στο φως έναν θολωτό τάφο της Μυκηναϊκής περιόδου. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα των ανασκαφών που αποδεικνύει ότι η περιοχή κατοικούνταν από το 1400 π.Χ. ο τάφος είναι από τους καλύτερα διατηρημένους στο νησί.

   Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ο αρχαιολόγος Δρ. Λ. Κολώνας ξεκίνησε ανασκαφή δυτικά της ακρόπολης των Πρόννων, στη θέση Μπούρτζι των Τζαννάτων Πόρου. Εδώ στο διάστημα 1992-1994 ήρθε στο φως βασιλικός θολωτός τάφος της μυκηναϊκής περιόδου. Έχει διάμετρο 6,80 μ. και είναι ο μεγαλύτερος και καλύτερα διατηρημένος στο νησί της Κεφαλονιάς, αλλά και ο μεγαλύτερος, μέχρι σήμερα, γνωστός θολωτός τάφος της βορειοδυτικής Ελλάδας.

   Τα ευρήματα στον τάφο και η ένταξη του στην περίοδο της ακμής του μυκηναϊκού κόσμου (1400-1350 π.Χ.) σηματοδοτούν την ύπαρξη ενός ισχυρού μυκηναϊκού κέντρου στην περιοχή, που σχετίζεται πιθανότατα με την Ομηρική Ιθάκη. Η ανακάλυψη του τάφου αυτού επιβεβαιώνει την ανθρώπινη εγκατάσταση στην περιοχή των Πρόννων ήδη από την προϊστορική εποχή. Ο τάφος είναι κτισμένος σε βραχώδες πλάτωμα στη θέση ενός άλλου μικρότερου και παλαιότερου θολωτού τάφου, υλικό του οποίου έχει ενσωματωθεί στο θόλο του νεότερου. Η κορυφή του θόλου βρέθηκε βυθισμένη), ενώ το ύψος της διατηρείται σε δεκατέσσερις σειρές λίθων.

   Μέσα στον τάφο βρέθηκαν πολλές ταφές σε λάκκους, σε κτιστές θήκες και μία σε πιθάρι. Οι ταφές χρονολογούνται από το 1400 έως το 1000 π.Χ. περίπου. Η σημαντικότερη από τις ταφές ήταν εκείνη που βρέθηκε σε κεντρική κτιστή θήκη, στην οποία ετάφη ο άρχοντας της πόλης. Όλες οι ταφές ήταν διαταραγμένες και συλημένες από τα μυκηναϊκά ήδη χρόνια, γύρω στα 1200 π.Χ. Παρά ταύτα διασώθηκαν αρκετά πολύτιμα κτερίσματα, ανάμεσα στα οποία ήταν χρυσά και γυάλινα κοσμήματα, χάλκινα εργαλεία και σφραγιδόλιθοι με σημαντικά θέματα. Ο τάφος ορίζεται εξωτερικά από περίβολο, που διακόπτεται ισομετρικά από τέσσερις ογκόλιθους.

   Μεταγενέστερη χρήση του τάφου στα ελληνιστικά χρόνια αποδόθηκε σε τελετές που σχετίζονται με ηρωολατρεία. Στα νοτιοδυτικά του τάφου και σε απόσταση 6 μ. αποκαλύφθηκε κτιστός τετράπλευρος τάφος, ασκέπαστος, στο δάπεδο του οποίου βρέθηκαν 72 ανθρώπινοι σκελετοί, γεγονός που φανερώνει ότι ο τάφος είχε χρησιμοποιηθεί σαν οστεοφυλάκιο. Τα λείψανα είχαν μεταφερθεί εκεί μαζί με τα κτερίσματα τους όταν άρχισαν οι εργασίες ανέγερσης του νεότερου θόλου.

Επόμενη>>>