Δημοτικό Σχολείο Πόρου Κεφαλονιάς

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


      Το φαράγγι του Πόρου

   Ακολουθώντας τη διαδρομή από Τζανάτα για τον Πόρο συναντάμε το φαράγγι  του Πόρου. Η διαδρομή προσφέρει μια πολύ όμορφη φυσιολατρική εμπειρία, με πλούσια και ποικίλη βλάστηση, απότομα βράχια και  δασωμένες πλαγιές. Ο αρχαιολόγος Σπυρίδων Μαρινάτος περιγράφοντας το αναφέρει ότι όλη η εικόνα θυμίζει μικρογραφία των Τεμπών. Το φαράγγι ή στενό του Πόρου το διασχίζει ο ποταμός Βόχινας, στα ρείθρα του οποίου βρισκόταν το αρχαίο λιμάνι των Προνναίων.
   Σε παλαιότερες γεωλογικές εποχές  το στενό δεν υπήρχε, και η κοιλάδα του Αρακλιού (η περιοχή γύρω από το σημερινό χωριό Αγία Ειρήνη ) ήταν καλυμμένη με νερό. Σε απροσδιό- ριστη χρονικά στιγμή δημιουργήθηκε σχισμή, και τα νερά βρήκαν διέξοδο προς την θάλασσα. Το γεγονός αυτό είχε ευεργετική επίδραση στην περιοχή καθώς η κοιλάδα , λόγω τον ιζημάτων, έγινε  ευφορότερη.
   Κατά την μυθολογία η διάνοιξη του στενού είναι έργο του Ηρακλή, γι’ αυτό και η περιοχή έχει συνδεθεί με το όνομα  του μυθικού ήρωα (Αράκλι)       (Φώτο 1 και 2)

      Το μοναστήρι της Άτρου

  Στην ανατολική πλευρά του βουνού της Άτρου, ενός βουνού που το ύψος του δεν ξεπερνά τα 800 μ., αλλά που όπως φανερώνει και τ' όνομά του, είναι άτρωτο- πετρώδες, δύσβατο και απότομο- και που βρίσκεται μέσα στα όρια του Δήμου Ελειού-Πρόννων, του Νομού Κεφαλληνίας, είναι χτισμένο σε υψόμετρο γύρω στα 550 μ., το μοναστήρι της Άτρου.
Είναι αφιερωμένο στην Υπεραγία Θεοτόκο και ειδικότερα στη Γέννηση της. Η περιοχή γύρω από το μοναστήρι, σε μεγάλη έκταση, καλύπτεται από πυκνούς θάμνους και δέντρα από αριές, πουρνάρια, κουμαριές και σχίνα, που αποτελούν όλα μαζί πυκνό δάσος.
   Η θέση που είναι χτισμένο είναι φανταστική. Προσφέρει στον επισκέπτη μαγευτική θέα άγριων φυσικών καλλονών. Βλέπει κανείς από κει την απέραντη θάλασσα που απλώνεται μέχρι την είσοδο του Πατραϊκού κόλπου. Ενώ από το ένα μέρος του κόλπου αυτού διακρίνει τις ακτές και τα βουνά της Ακαρνανίας και από το άλλο τα βουνά και τις ακτές της Πελοποννήσου μέχρι την Κυλλήνη. Διακρίνει πεντακάθαρα τα νησάκια Καστό, Κάλαμο, Αρκούδι, Πεταλά, Μάκρη και Οξειά. Κάτω απ' τα πόδια του, στην άκρη του δάσους ξετυλίγεται ο Πόρος με τους κολπίσκους του και τη μαγευτική του παραλία. Νοτιότερα βλέπει να υψώνεται απέναντι του το κάστρο της Ωρηάς και όλη η περιοχή Κορωνών, ενώ στο βάθος ξεπροβάλλει αχνά σα σκούρα πινελιά στη γαλάζια θάλασσα η Ζάκυνθος. Δυτικά υψώνεται απότομα το τραχύ και άγονο βουνό της Άτρου και πίσω του ο καταπράσινος και μεγαλοπρεπής Αίνος.
   Τα κτήματα του μοναστηριού, αλλά και τα διάφορα χωριά και οι συνοικισμοί βρίσκονται πολύ μακριά απ' αυτό, ώστε ν' αποτελεί όπως λέει κι ο Τσιτσέλης στα «Σύμμικτά »του αληθινό καταφύγιο και ενδιαίτημα αυτών που ποθούν ήρεμη και ασκητική ζωή.
Η ιστορία του είναι μεγάλη και χάνεται στα βάθη των αιώνων. Πολύτιμες πληροφορίες για το μοναστήρι της Άτρου και την ιστορία του αντλούμε από το βιβλίο του πανεπιστημιακού δασκάλου και γιατρού κ. Γεράσιμου  Πεντόγαλου που έχει τίτλο : « Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Άτρου-Πρόννων, Ιστορικό Μελέτημα ».
   Αλλά κι ο ιστοριοδίφης του τόπου μας, Ηλίας Τσιτσέλης στο έργο του «Κεφαλληνιακά Σύμμικτα» αφιερώνει ειδικό κεφάλαιο που μέσα σε αυτό πραγματεύεται τα μοναστήρια του νησιού, ανάμεσα στα οποία και το μοναστήρι της Άτρου. Έτσι έχουμε ακόμα μια πολύτιμη πηγή πληροφοριών για το μοναστήρι αυτό.
   Ένα πρακτικό της Λατινικής Επισκοπής Κεφαλληνίας που έχει περισωθεί και που χρονολογείται από το 1264 μας δίνει τις παλιότερες γνωστές πληροφορίες για το Μοναστήρι της Άτρου. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι κτίστηκε τότε κι ότι δεν έχει παλιότερη ιστορία. Είναι βέβαιο πως χτίστηκε πριν από το 1264. Άγνωστο πότε ακριβώς. (το παραπάνω απόσπασμα είναι από το βιβλίο του κ.Γεώργιου Γαβριελάτου "Το Μοναστήρι της Άτρου").(Φώτο 3 - 8)

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player